کارگاههای آموزشی کلینیک پندار
کارگاه تحلیل رفتار متقابل از دوره مقدماتی آغاز میشود. دوره مقدماتی شامل ۵ ترم چهار جلسهای است. جلسات کارگاه مقدماتی ۳ ساعته است که یک روز در هفته برگزار میشوند. تمرکز دوره تحلیل رفتار متقابل بر ارتباط موثر با خود، دیگران و با جهان هستی است. دوره کاربردی و احیای کودک درون (مقدماتی ۳،۴ و ۵)، به چگونگی ارتباط با کودک درون و تکنیکهای تحلیل رفتار متقابل به صورت عمیق و کاربردیتر میپردازد.
تحلیل رفتار متقابل، یک تئوری علمی و کاربردی در روانشناسی است که میتوان از آن در جهت بهبود بخشهای مختلف زندگی از جمله شغلی، تحصیلی، عاطفی و غیره استفاده کرد. تحلیل رفتار متقابل، در عین سادگی، این قابلیت را دارد که برای افکار و احساسات پیچیده، سردرگم و پریشان انسانها توضیحات قابل درکی ارائه کند و آنها را سامان بخشد. نظریه اولیه تحلیل رفتار متقابل اولین بار در دهه ۵۰ میلادی توسط اریک برن ارائه شد و اساس آن بر پایه حالتهای شخصیتی ارائه شده است. اریک برن این حالتهای شخصیتی را در سه بخش: «والد»، «بالغ» و «کودک» معرفی نمود. با کمک نظریه تحلیل رفتار متقابل با کنش و ساختار این حالتهای شخصیتی آشنا شده و میآموزیم چگونه انرژی خود را به صورت سازنده در هر یک از این بخشها توزیع نماییم و به این صورت، به شکل مطلوبی به اهدافی که در زندگی داریم برسیم.
بخش زیادی از زمان ما در زندگی صرف ارتباطات میشود. این ارتباطات شامل بخشهای مختلفی مانند بخش عاطفی، تحصیلی، شغلی و به طور کلی انواع ارتباطات اجتماعی می شود. انسانها همواره در تلاش هستند که روابط خود را به سمت مثبت و سازنده سوق دهند. با کمک تئوری تحلیل رفتار متقابل و تکنیکهای آن میتوانیم کیفیت روابط اجتماعی و بین فردی خود را بهبود بخشیم و در بخشهای مختلف زندگی نتیجههای مطلوبی را به وجود آوریم.
هدف تکنیک تحلیل رفتار متقابل این است که به فرد کمک کند تا خودش را بهتر بشناسد و ظرفیتهای خود را از طریق توسعهی بخش بالغ شخصیتش بهبود بدهد. در زندگی بسیار پیش میآید که اهداف مشخصی داریم و راه رسیدن به این اهداف را نیز میدانیم اما با این حال نمیتوانیم به نتایج مطلوب خود دست پیدا کنیم. دلیل این امر آن است که حالت شخصیتی کودک، که گاه از آن با عنوان «کودک درون» یاد میشود، سرچشمه انرژی و انگیزهای است که برای رسیدن به اهداف خود نیاز داریم. با استفاده از تکنیکهای تحلیل رفتار میتوانیم کودک خود را بشناسیم و در راه برقراری ارتباط با آن گام برداریم. هنگامی که بیاموزیم چگونه میتوانیم برای کودک خود حال و احوال خوبی ایجاد کنیم، او نیز ما را در رسیدن به اهدافمان یاری خواهد کرد.
«من خوبم، تو خوبی» معروفترین عبارتی است که هدف تحلیل رفتار متقابل را نشان میدهد: «هدف تحلیل رفتار متقابل این است که جایگاهی به وجود بیاید تا ارزش تک تک انسانها را بشناسد. تحلیل رفتار متقابل انسانها را اساساً خوب، قابل تغییر و رشد و رفتار سالم به حساب میآورد.»