احساس ارزشمندی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟

احساس ارزشمندی چیست؟ بسیاری از افراد در طول زندگی خود دچار احساس بی‌ارزشی می‌شوند. یکی از دلایل مهمی که دچار احساس بی‌ارزشی می‌شویم این است که دروغ‌هایی که می‌شنویم را باور می‌کنیم. چه این دروغ‌ها را از دیگران بشنویم و چه خودمان در ذهن‌مان این دروغ‌ها را با خود تکرار کنیم. افرادی که احساس بی‌ارزشی می‌کنند نمی‌توانند ارزش، قدرت، توانایی و زیبایی‌های وجود خود را ببینند.

اگر احساس بی‌ارزشی می‌کنید و این احساس در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرده و باعث می‌شود نتوانید آنچه واقعا هستید را ببینید و از توانایی‌های خود استفاده کنید، می‌توانید با کمک گرفتن از روان‌درمانگر و یا شروع مسیر خودشناسی، رشد و تغییر احساس ارزشمندی را در خود افزایش دهید. علاوه بر این‌ها چندین راه ساده وجود دارد که با پیش گرفتن آن‌ها، می‌توانید خودتان به خودتان کمک کنید تا احساس ارزشمندی را در خود بالا ببرید.

۱. این را بدانید که دیگران تعیین کننده ارزش درونی شما نیستند

ما توقع داریم که اطرافیان‌مان و همه افرادی که ما را می‌شناسند، ارزش واقعی ما را بدانند. اما چطور می‌توانیم از دیگران توقع داشته باشیم ارزش درونی ما را معتبر شمرند، زمانی که خودشان ارزش خود را نمی‌دانند؟ علاوه بر این زمانی که خودمان برای خود ارزش قائل نباشیم و خود را ارزشمند ندانیم، از دریافت اعتباری که دیگران برای ارزش درونی ما قائل هستند، اجتناب می‌کنیم و هرچقدر دیگران تکرار کنند که «تو ارزشمندی» ما این را از آن‌ها نخواهیم پذیرفت.

جهان آیینه ماست  و همان چیزی را به ما می‌دهد، که خود را لایق آن می‌دانیم. اگر می‌خواهید که دنیا با شما همانند انسانی ارزشمند رفتار کند، باید اول خودتان همانگونه رفتار کنید و ارزش حقیقی خود را به عنوان یک انسان، بشناسید.

احساس ارزشمندی

۲. هیچگاه نمی‌توانید ارزش درونی خود را بیرون از خود بیابید

ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که از کودکی به ما آموخته، نوع بودن ما به آنچه می‌گوییم و آنچه انجام می‌دهیم، بستگی دارد و ارزش درونی ما را افکار و احساس‌مان تعیین می کند؛ در حالیکه حقیقت این نیست. اگر باور ندارید، نگاهی به اطراف خود بیاندازید. اطراف شما احتمالا پر است از انسان‌هایی که کارهای ارزشمند بسیاری انجام داده‌اند و دارایی‌های زیادی دارند، اما اگر از آن‌ها بپرسید که احساس‌شان به خودشان چیست احتمالا خواهند گفت که احساس می‌کنند کافی و ارزشمند نیستند.

هرگز در دنیای بیرون، به دنبال ارزش درونی خود نباشید. برای پی بردن به ارزش حقیقی‌تان، باید به درون سفر کنید. با سفر به درون می‌توانید هر آنچه به آن نیاز دارید و هرآنچه واقعا هستید را پیدا کنید.

۳. در انتخاب افرادی که با آنان وقت می‌گذرانید، دقت کنید

افرادی که با آن‌ها معاشرت می‌کنیم تاثیر به سزایی در اینکه ما چه احساسی به خود داریم و خود را چگونه می‌بینیم و می‌شناسیم، دارند. متاسفانه دوستان و خانواده ما بسیاری از اوقات، شک و تردید و احساس ناامنی ما نسبت به خودمان را تقویت می‌کنند. البته ممکن است که آن‌ها این کار را به صورت ناخودآگاه انجام دهند؛ اما به هر حال باعث می‌شوند احساس بی‌ارزشی کنیم و دوست داشتن خود برای‌مان سخت‌تر شود.

در انتخاب افرادی که با آن‌ها وقت می‌گذرانید، دقت کنید. افرادی را برای دوستی و معاشرت انتخاب کنید که شما را بالا می‌برند و کمک می‌کنند احساس بهتری به خودتان داشته باشید. سعی کنید همیشه به اینکه در کنار افراد مختلف، چه احساساتی را تجربه می‌کنید، توجه کنید. به هیچکس اجازه ندهید باعث شود به احساس ارزشمندی شما نسبت به خودتان، لطمه وارد کند.

بخوانید: آیا می‌توانیم از تنهایی لذت ببریم؟

۴. هر چیزی که از فکرتان می‌گذرد را باور نکنید

همه افکارتان را باور نکنید. بسیاری از افکار ما، باعث تقویت شک و تردید و احساس ناامنی ما نسبت به خودمان و دنیا می‌شوند. این باور نادرست که شما انسان ارزشمندی نیستید، ممکن است از برخی افکارتان سرچشمه بگیرد. به افکاری که به ذهن‌تان خطور می‌کند، شک کنید.

شما انسان ارزشمندی هستید. شما با وجود همه افکار، احساسات، خطاها و نقص‌های‌تان کافی هستید.

این جملات را گاه و بی‌گاه با خود تکرار کنید. آنقدر تکرار کنید تا حقیقت آن‌ها را باور کنید.

۵. اگر احساس بی‌ارزشی می‌کنی، مدتی فاصله بگیر و دوباره برگرد

فاصله گرفتن از هیاهو و پیچیدگی‌های این دنیا برای مدتی کوتاه، می‌تواند به ما کمک کند که در آرامش با خودمان وقت بگذرانیم  و خودمان را پیدا کنیم. برای این کار می‌توانیم مدتی تلفن همراه‌مان را خاموش کنیم، از اطرافیان فاصله بگیریم و فقط برای مدتی کوتاه بنشینیم و با خود تنها باشیم. در مدتی که از دنیا فاصله گرفته‌ایم، می‌توانیم خود را پیدا کنیم و به ارزش و اعتبار درونی خود بیاندیشیم. با تنها بودن و گذراندن زمانی فقط و فقط با خودمان، می‌توانیم بفهمیم که واقعا که هستیم و برای هر آنچه که هستیم ارزشمندیم؛ نه برای آنچه که دنیا از ما توقع دارد که باشیم.

احساس ارزشمندی

۶. آنچه می‌خواهی از دیگران بشنوی را خودت به خود بگو

به جای آنکه منتظر بنشینی تا دیگران احساس ارزشمندی تو را تقویت کنند و به تو بگویند که ارزشمند هستی، خودت این کار را برای خودت بکن. به خودت چیزهایی را بگو که عمیقا می‌دانی درست هستند و درموردت صدق می‌کنند. به خودت بگو که ارزشمند هستی، قوی هستی، کافی هستی، زیبا  و دوست داشتنی هستی و لایق این هستی که دوست داشته شوی. هر آنچه نیاز داری از دیگران بشنوی تا باور کنی را به خودت بگو و این را بدان که کلمات بسیار تاثیرگذار و کمک‌کننده هستد.

۷. با خودت مهربان و ملایم رفتار کن

دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم به خودی خود، سختگیر و خشن هست. دیگر نیازی نیست که خودمان فشار و سختی‌های زندگی در این دنیا را برای خودمان بیشتر کنیم. با خودتان مهربان باشید. خود را به خاطر اشتباهات و نقص‌هایی که دارید ببخشید و یاد بگیرید که از نیاز ترسناک بشر برای کامل و بی‌نقص بودن، فاصله بگیرید.

 

به این فکر کنید که همین امروز برای اینکه از احساس بی‌ارزشی، حداقل یک قدم به سمت احساس ارزشمندی برداری، چه کار می‌توانی بکنی؟

نویسنده: نغمه صیامی

منبع

اشتراک گذاری

مطالب بیشتر
 به راهنمایی نیاز دارید؟
اسکرول به بالا